suma ciągu
czekolada: oblicz sumę ciągu
1+3+9+.....+3
n
proszę o pomoc bo wychodzi mi inaczej niz w ksiazce

wiem że to banalne zadanie i sie
zastanawiam czy to ja robie jakis glupi blad czy to w ksiazce jest zle napisane
6 gru 20:24
6 gru 20:28
czekolada: no i własnie mi tez tak wychodzi, ale moze ma to zwiazek z przykładem. to jest całość zadania,
bardzo proszę o pomoc. Trzeba wyznaczyc granice, ale zeby to zrobic trzeba własnie policzyc
taką sume.
| | 2*(1+3+9+...+3n)−5 | |
an= |
| |
| | 2+4+8+....+2n | |
| | 1−3n+1 | |
i w ksiażce ta suma jest przedstawiona tak: 1+3+9+...+3n=1* |
| |
| | 1−3 | |
| | 1−2n | |
a z kolei 2+4+8+...+2n= 2* |
| |
| | 1−2 | |
6 gru 20:40
krystek: | | 1−qn | |
Sn=a1* |
| dla ciągu geom i zobacz ,że Eta Tobie to napisała   (pomnóż licz i mian |
| | 1−q | |
przez −1)
6 gru 20:43
krystek: Ponieważ pierwsz jest od n=0
a drugi od n=1 Zwróć uwagę!
6 gru 20:45
krystek: I faktycznie , mamy 1+3+9..+3n wyrazów mamy n+1
2+4+...+2n →wyrazów jest n
6 gru 20:48
czekolada: tak, ale mi chodzi o to ze jej wyszło 3n a w książce jest 3n+1 tak jak ja napisałam i sie
zastanawiam dlaczego.
6 gru 20:48
czekolada: aaaaaa ok

juz rozumiem, dziękuje
6 gru 20:50