Oblicz sumę odwrotności czwartych potęg
NeedHelp: Nie Obliczając pierwiastków równania x2-5x-3, oblicz sumę odwrotności czwartych potęg
jego pierwiastków. Z Góry dziękuje za pomoc
22 mar 10:36
NeedHelp: Ma ktoś pomysł chociażby na założenia do tego równanka

22 mar 11:15
Bogdan:
x1, x2 - pierwiastki równania,
Zapisz przy pomocy symboli x1 i x2 polecenie z zadania, czyli sumę odwrotności
czwartych potęg x1 i x2.
Pokaż ten zapis
22 mar 11:31
lukasz: genialne
11 mar 14:51
Thor: /\


x
1, x
2 pierwiastki równania
skorzystamy ze wzorów Viete'a na x
1*x
2= c/a
oraz x
1+x
2 = −b/2 gdzie a,b,c to współczynniki w równaniu x
2−5x−3 a=1, b=−5, c=−3
rozpisujemy równanie :
| 1 | | 1 | | x14+x24 | |
| + |
| = |
| = |
| (x1)4 | | (x2)4 | | x14*x24 | |
| | ( x12+x22)2−2x12*x22 | |
= |
| = |
| | ( x1*x2)4 | |
| | ((x1+x2)2−2x1*x2)2−2(x1*x2)2 | |
= |
| |
| | ( x1*x2)4 | |
teraz za każde x
1*x
2 oraz x
1+x
2 wstawiasz wzory Viete'a i obliczasz na liczbach .
11 mar 15:20
Thor: x1+x2 = −b/a < pomyłka w 3. linijce
11 mar 15:26