matematykaszkolna.pl
Eta. Bogdan, ICSP, Godzio, Gustlik i inni mądrzy pomóżcie. Ajtek: Wstyd się przyznać, mam problem z prawdopodobieństwem, a dokładniej z jednym zadaniem, czy typem zadań. Otóż chodzi mi o czysto teoretyczne wyłożenie emotka, nie rozwiązanie. Mam określoną ilość wszystkich losów, określoną ilość losów wygrywających z tych wszystkich. I teraz ciągnę np. 4 losy, bez zwracania oczywiście. Mam obliczyć prawdopodobieństwo tego, iż co najmniej jeden będzie wygrywający. Ilość zdarzeń możliwych oczywiście z dwumianu Newtona, na ile sposobów można wyciągnąć jeden los wygrywający z wygrywających również z Newtona i co dalej? Proszę o pomoc emotka. Jakby co będę po godz. 23.
6 gru 20:23
Ajtek: Jeszcze jedno do zadania. Losów wygrywających jest więcej niż losów, które losuję.
6 gru 21:43
krystek: mmożesz zdarzeniem przeciwnym −żaden los nie wygrywa lub (1 wygr, 3 nie)lub (2wygr,2 nie)lub (3 wygr,1 nie )lub(4 wygr,0 nie)
6 gru 21:53
Ajtek: Czyli w pierwszym przypadku będzie to prawdopodobieństwo postaci 1−P(A'), gdzie P(A) jest zdarzeniem sprzyjającym. Natomiast w drugim będzie to suma zdarzeń sprzyjających wymienionych przez Ciebie krystek odpowiednio, że: Prawdopodobieństwo trafienia jednego losu wygrywającego+ prawdopodobieństwo trafienia dwóch losów wygrywających+......+prawdopodobieństwo trafienia "n" losów wygrywających? Dobrze rozumiem?
7 gru 00:31