Proszę to PILNE!!!
Karolina:

Proszę to PILNE

!
W trójkąt równoramienny wpisano okrąg o promieniu 3 cm. Następnie narysowano
drugi okrąg o promieniu 2 cm, który jest styczny do pierwszego okręgu i do ramion trójkąta.
Oblicz pole trójkąta.
Chodzi mi tutaj o sam sposób obliczenia bo odpowiedzi mam. − ni jak nie wiem jak to zrobić.
Uwaga podaje odpowiedzi:
h = 18 cm
a = 3√6
P = 27√6
dziękuje z góry tym co sie podejmą
6 gru 20:11
Mila: Błędnie narysowane promienie. Powinny być prostopadłe do ramion w punktach styczności. Powstaną
trójkąty podobne. Stąd

roporcja (h−3):3 =(h−8):2
h=18
Dalej spróbuj sama. Mogę to napisać dopiero po 20.
7 gru 15:11
asia:

ca =10 i cb=2 to z pitagorasa masz ab=4
√6
trójkąty abc i ade są podobne więc układasz proporcjE
ab/bc=18/de gdzie de to połowa podstawy, bc=2(mały promień)
4
√6/2 =18/de
stąd wyjdzie ci de=6
√6 więc a=2*de
7 gru 16:01