ciąg arytmetyczny
sweetghost: ciąg arytmetyczny.
Znajdź czterowyrazowy ciąg arytmetyczny, jeśli iloczyn wyrazów równa się 105, a różnica ciągu
wynosi 2.
Proszę o pomoc
6 gru 20:07
Bizon: a1(a1+2)(a1+4)(a1+6)=105
6 gru 20:21
ICSP: a1(a1 + 2)(a1 + 4)(a1 + 6) = 1*3*5*7
a 1 =1, a2 = 3
an = 2n − 1
6 gru 20:23
sweetghost: próbowałam wymnożyć ale utknęłam przy:
a
4 + 12a
3 + 44a
2 + 48a = 105
a ICSP nie da sie tego jakos rachunkowo bardziej obliczyc?

bo to jest tak troche na zasadzie
dopasowania sobie wartosci
6 gru 20:28