wyznacz odleglosc
anmi0: Wyznacz odległość prostych k i l
k: 5x−7y+1=0 i l:5x−7y−14=0
6 gru 19:54
anmi0: prosze o wskazowki

z pierwszego wypiszę A,B,C i co dalej?
6 gru 19:59
Bizon:
porównaj współczynniki kierunkowe ... są to proste równległe

?
Znasz pewnie wzór na odległość punktu od prostej ... −
6 gru 20:06
anmi0: tak, wzór znam, ale tam potrzebne jest x0 i y0 a tego mi brak
6 gru 20:09
Bizon: to sobie załóż punkt (leżący na prostej)
6 gru 20:11
anmi0: aa już wiem, po prostu przekształcić
dzięki
6 gru 20:13
Bizon: −
6 gru 20:15
dero2005:
k: 5x − 7y + 1 = 0 y
1 =
57x +
17
l: 5x − 7y − 14 = 0 y
2 =
57x − 2
a =
57
b
1 =
17
b
2 = −2
odległość dwóch prostych równoległych
6 gru 20:16