prosze o pomoc
antek: Rozwiąż :
a)(x2−5x)(x2−19)(x+10x−21)=0
b)(4x2−2x3)(5x2−3)(4x2+11x−3)=0
c)(3x2−13x−10)(x3−1)(x4−916)=0
d)(−8x2−2x+3)(x3+27)(1−x4)=0
e)(x2−10x+25)(x3−3x2+3x−1)=0
f)(x3+6x2+12+8)(9x2−6x+1)=0
6 gru 19:54
antek: prosze bardzo o rozwiązania. Z gory dziękuje
6 gru 20:04
antek:
6 gru 20:10
antek: czy ktos pomoze ? bardzo prosze
6 gru 20:25
Patryk: każdy nawias przyrównaj do zera
6 gru 20:26
Patryk: a)(x2−5x)(x2−19)(x+10x−21)=0
x2−5x=0
x(x−5)=0
x=0, x=5
6 gru 20:27
Patryk: ...
6 gru 20:27
antek: pierwszy nawias akurat mam
6 gru 20:35
Patryk: drugi analogicznie
6 gru 20:35
Patryk: x2−19=0
x2=19
x=√19, x=−√19
6 gru 20:36
antek: a trzeci ?
6 gru 20:37
Patryk: mo błąd tam jest ułamek ,ale w takim przypadku masz coś takiego
6 gru 20:37
Patryk: w trzecim nie brakuje potęgi ?
6 gru 20:38