hhh
ManFanUtd: Przykład:
Rozwiąż równanie:
log2(cosx)+log12(−sinx)=0
6 gru 19:50
krystek: | | 1 | |
zamień na podstawe |
| a następnie ze wzoru na loga+logb=log( a*b) i jeszcze wcześniej |
| | 2 | |
nloga=log(a
n)
6 gru 19:54
ICSP: i ustal dziedzinę
6 gru 19:57
ManFanUtd: Czyli
log
2(cosx) = log
12(
√cosx)
6 gru 19:59
Eta:
Ważne! .......... jak podał
ICSP
6 gru 19:59
Eta:
| | −1 | |
log1/2(−sinx)= −log2(−sinx)= log2 |
| |
| | sinx | |
6 gru 20:02
krystek: | | log1/2(cosx) | |
log2(cosx)= |
| = |
| | log1/22 | |
6 gru 20:03
ICSP: zaraz kolega obydwa zamieni i będzie w punkcie wyjścia
6 gru 20:05
ManFanUtd: Ehh nie łapie tej zamiany LOG...
6 gru 20:06
krystek: @
Eta i gdzieś na końcu spotkamy się
6 gru 20:06
ManFanUtd: Jak bym zamienił 1/2 na 2 to dochodzą kolejne założenia, tak?
6 gru 20:06
Eta:
Nie ............ bo już masz,że sinx <0 zatem ≠ 0
6 gru 20:10
krystek: | | logmb | |
logab= |
| zmieniasz podstawę i piszesz ułamek ,który jest ilorazem logarytmów: |
| | logma | |
w liczniku z liczby logarytmowanej a w mianowniku z poprzednej podstawy
6 gru 20:10
6 gru 20:12
Eta:
| | 1 | |
log36b= log62 b= |
| *log6b |
| | 2 | |
log
2−1(−sinx)= −1*log
2(−sinx)
6 gru 20:15
krystek: −1log{1/2}2(cosx)+log{1/2}(sinx)=log
1/21
| | sinx | |
log1/2 |
| =log1/21 i teraz zał uwzględniasz idajesz odp |
| | cosx | |
6 gru 20:15
Eta:

dla
krystek
6 gru 20:16
krystek: @ Etajaki słodki!
6 gru 20:18