liczby zespolone
solnik: z3=i
bardzo ważne, nie wiem jak zrobić taki przykład gdzie jest więcej niż 3 potęga i liczba
urojona, bo w kwadratach robiłem deltą a na sześcian nie mam pomysłu
6 gru 19:38
ICSP: znasz wzór de Movier'a ?
6 gru 19:39
solnik: znam, oczywiście
6 gru 19:40
ICSP: więc w czym problem?
Szukasz pierwiastka trzeciego stopnia z liczby 0 + i
6 gru 19:41
ICSP: można też wzorami skróconego mnożenia ale skoro znasz wzór de moviera to już go wykorzystaj

Będzie wyglądało bardziej "nieczytelnie"
6 gru 19:42
solnik: jakos mi nie wychodziły przykłady z częscią urojoną więc myślałem że jest na to inny sposób,
spróbuje jeszcze raz
przy okazji:
Oblicz wartości pierwiastka 4√1−i√3
6 gru 19:44
ICSP: tak samo

1. liczysz moduł
2. zapisujesz w postaci trygonometrycznej
3. Liczysz ω
0 ... ω
3
6 gru 19:45
ICSP: jeżeli chcesz mogę pokazać sposób ze wzór skróconego mnożenia. Jednak wolałbym abyś użył wzoru
Movier'a gdyż jest to podstawowy wzór w liczbach zespolonych
6 gru 19:46
solnik: pierwszy pierwiastek wyszedł mi =
3√i * (
√32 +
i2) a ma wyjść samo
√32 +
i2
coś ciągle źle robie
6 gru 19:52
solnik: dobrze juz wiem bo to ma byc "b" czyli 1! ale bud ze mnie
6 gru 19:54
ICSP: a skąd niby 3√i przed pierwiastkiem?
6 gru 19:54
solnik: dobra , przemęczenie

ma być
3√1
6 gru 19:57
ICSP: no to teraz ładnie
6 gru 19:57
solnik: a taki przykład : z3 + 4z2 +4z + 1=0 ?
6 gru 21:02
ICSP: przecież −1 jest pierwiastkiem. Nie widze problemu.
6 gru 21:02
solnik: doszedłem do tego ze to jest (z+1)(z+2)2 i nie wiem co dalej
6 gru 21:03
ICSP: nie nie gadaj xD
Przecież to zwykłe równanie wielomianowe które rozwiąże ktoś w II klasie liceum xD
6 gru 21:04
solnik: no dobrze a następne dwa pierwiaski, skąd wziąść?
6 gru 21:05
solnik: | | −3−√5 | | −3+√5 | |
następne to |
| i |
| ... nie wiem skąd to wziął... |
| | 2 | | 2 | |
6 gru 21:06
solnik: dobra popierdolilo mi sie przy wielomianie

momento
6 gru 21:08
ICSP: źle podzieliłeś.
z3 + 4z2 + 4z + 1 = (z+1)(z2 + 3z + 1)
6 gru 21:09
solnik: wiem wiem wiem juz mam ten wynik, może już na dzis skończe bo robie dziecinne błędy
6 gru 21:11