Równanie stycznej do wykresu w punkcie.
Ireneusz: Witam.
Mam obliczyć równanie stycznej do wykresu w punkcie.
Wyszło mi coś takiego:
| | (1−lne)*x | | 1−lne | | elne | |
y= |
| −2*( |
| )+ |
| |
| | e2 | | e2 | | e2 | |
Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze to policzyłem?
pozdrawiam
6 gru 19:36
Aga: Jak chcesz to zapisz obliczenia, to Ci sprawdzę.
6 gru 19:49
Ireneusz: x
0= e
| | (lnx)'*x − lnx*x' | | 1−lnx | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | |
Podstawiam do wzoru:
| | 1−lne | | 1−lne | | elne | |
y= |
| *x − 2( |
| ) + |
| |
| | e2 | | e2 | | e2 | |
6 gru 19:54
Aga: lnee=1
6 gru 19:58
Ireneusz: Gdzie to ma być, bo nie widzę.
6 gru 19:59
Aga: lne=1
Zastąp lne jedynką.
Ostatniej linijki nie rozumiem.
6 gru 20:03
6 gru 20:07
Ireneusz: Ehhh już wiem co zrobiłem źle. Tak niewyraźnie napisałem e, że potraktowałem je jako 2...
6 gru 20:17