pożyczkę w kwocie 8000zł zaciagnieta w banku nalezy oplacic
aneta: pożyczkę w kwocie 8000zł zaciagnieta w banku nalezy oplacic w 12 ratach z ktorych kazda
nastepna jest mniejsza od poprzedniej o 12 zl.Oblicz kwote pierwszej i ostatniej raty.
S12=8700 n=12 r=−50
6 gru 19:13
aneta: prosze o wytlumaczenie chociaz
6 gru 19:13
Iza: za pomoca ciągu ma być to zrobione?
6 gru 19:14
Iza: To tak... Będzie to ciąg arytmetyczny o różnicy r=12 zł, bo o tyle sie zmienia każda następna
rata
6 gru 19:16
longcatt: S12=8000
6 gru 19:17
longcatt: sory S12=8000 podstaw do wzoru z tablic i wylicz a1 potem możesz łatwo obliczyć także
a12
6 gru 19:18
longcatt: S12=8700 w twoim przypadku pisz jak będzie jakiś problem podstaw do wzoru na sumę z tablic
matematycznych.
6 gru 19:20
aneta: pod ten wzor podstawic?
S=(a1+an)*n/2
6 gru 19:22
aneta: | | [2a1+(n−1)*r]*n | |
czy do tego sn= |
| |
| | 2 | |
6 gru 19:32
aneta: ?
6 gru 19:41