oblicz pole
korba:

Mam narysować przekrój ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, który zawiera przekątną podstawy,
a następnie obliczyć jego pole. Zrobiłem coś takiego i nie wiem co dalej.
6 gru 18:26
kasia: Napisz całe zadanie
6 gru 18:45
korba: Narysuj przekrój ostrosł. prawidł. czworok. płaszczyzną zawierającą przekątną podstawy.
krawędź podstawy = 10, krawędź boczna = 7√2
6 gru 18:54
korba: pomoże ktoś?
6 gru 19:02
kasia: Dlaczego rysujesz taką plaszczyznę?
Możesz narysować plaszczyznę przechodzącą przez wieszchołek, otrzymasz trójkąt równoboczny o
podstzwie 10√2 i ramionach 7√2, wyliczyć wysokość jest bardzo łatwo.
6 gru 19:06
korba: ok, spróbuję
6 gru 19:09
korba: wyszło mi pole 20√6, w odp. mam jeszcze p=100 oraz pole =50
6 gru 19:13
korba: 50 tez mi wyszło, ale skąd mam wyliczyć 100
6 gru 19:16
kasia: W poleceniu masz tylko pole przekroju?
100 wygląda na pole podstawy
6 gru 19:19
korba: mam tylko pole przekroju, dlatego się dziwię skąd jest to 100 w odp.
6 gru 19:27
korba: podstawa może być przekrojem w ostrosłupie?
6 gru 19:29
Aga: Czy na pewno tak sformułowane jest zadanie jak zapisano o 18:54?
6 gru 19:31
korba: tak
6 gru 19:33
Aga: Jeśli tak, to podstawa też jest przekrojem ostrosłupa zawierającego przekątną podstawy. I jest
wiele innych przekrojów.
6 gru 19:34
korba: dziękuję

już sobie dalej poradzę
6 gru 19:37