Pole całkowite sześcianu
Marcin: Przekątna sześcianu jest o 2 cm dłuższa niż jego krawędź. Ile wynosi Pole całkowite?
6 gru 18:22
Marcin: Czy mój tok myślenai jest dobry?
a√3 − przekątna sześcianu
a + 2 = a√3 => a=a√3 − 2
, więc:
Pc = 6 * (a√3 − 2)2
Pc = 6 * (3a2 − 2a√3 + 4)
Pc =18a2 − 12a√3 + 24
6 gru 18:53
Ajtek:
d − przekątna sześcianu
a − dł. krawędzi bocznej
d=a√3
d=a+2
a+2=a√3⇒ a=1+√3
Pc=6a2
Podstawić, policzyć.
6 gru 18:54
Ajtek: Zauważ, że musisz znaleźć dł. boku. Nie możesz zapisać że: a=a√3−2, ponieważ masz nieznane z
jednej i drugiej strony równania,czyli nie znasz długości boku. Z tego równania musisz
wyznaczyć właśnie długość tego boku.
6 gru 18:58