Jak pomnożyć pisemnie wielomian
misha: Jak pomnożyć pisemnie wielomian
______________
z4+4z3−8z+20 : z2−2z+2
po pierwszym podzieleniu nad kreską wyszło mi: z2, a na dole −z4−2z3+2z2, ale chyba
coś źle mi wychodzi.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to poprawnie wykonać?
6 gru 17:39
alfa: −z4−2z3−2z2
6 gru 17:48
misha: I jak to −8z odjąć od −2z2?
6 gru 17:52
alfa: z
4+4z
3−8z dodajesz z −z
4−2z
3−2z
2. A jeśli chodzi o to co zapytałaś to wpisz sobie pomiedzy
4z
3 i −8z zero.
6 gru 18:06
alfa: czyli będziesz musiała dodać z4+4z3−0 plus −z4−2z3−2z2
6 gru 18:07
misha: Nie wiem, czy mi dobrze wychodzi, mógłby ktoś sprawdzić?
z2+2z−6
______________
z4+4z3−8z+20:z2−2z+2
−z4−2z3−2z2
______________
2z3−2z2−8z+20
−2z3−4z2−4z+
______________
−6z2−12z+20
6z2+12z−12
6 gru 18:49
alfa: Tam powinno być +2z3−2z3. Mój błąd.
6 gru 18:54
Iza: Źle

Zaraz Ci napisze jak to ma być... One moment
6 gru 18:55
Aga:
(z4+4z3−8z+20):(z2−2z+2)=z2
−z4+2z3−2z2
........................
6z3−2z2−8z+20
6 gru 18:55
Iza: Jak dzielisz wielomian przez wielomian to później to, co Ci wyjdzie nad kreską czyli pierwsze
to z2 mnożysz p[rzez cały dzielnik i piszesz niżej zmieniając znak, czyli ma Ci wyjść
−z4+2z3−2z2 no i wtedy odejmujesz sobie wszystko i układasz w kolejnościw spółczynników i
znowu to samo... i znowu dzielisz najwyższy współczynnik przez to co tam masz
6 gru 19:01
Iza: Tak jak Aga

i teraz to 6z
3 dzielisz przez z
2
6 gru 19:02
alfa: z2+6z−10
______________
z4+4z3−0−8z+20: z2−2z+2
−z4+2z3−2z2
____________
= 6z3−2z2−8z
−6z3+12z2−12z
________________
=−10z2−20z+20
+10z2+20z−20
_____________________
== == ==
6 gru 19:04
misha: Dziękuję za pomoc wyszło mi: z
2+6z+10 − czyli tak jak miało być
6 gru 19:10
misha: Jest jeszcze jedno pytanie, ale dotyczące innego zadania.
Mam równanie (1+j)z2−(2−j)z+2+3j=0
Obliczam deltę, która mi wychodzi: −24j+7
Później liczę moduł z delty = 25
Pierwiastek z delty = +− 9 + 16j
Moim pytaniem jest co dalej? Jak obliczyć z1 i z2
6 gru 19:33
ICSP: wiesz czym jest układ równań?
6 gru 20:04
misha: Do czego mi tutaj układ równań? Tu są pierwiastki liczb zespojonych
6 gru 20:24
ICSP: Jak to ?
Nie lubisz układów równań?
masz liczbę zespoloną : −24j + 7
7 − 24j szukamy pierwiastka z tej liczby.
(x+yi)
2 = a + bi ⇒ x
2 + 2xyi − y
2 = a + bi
x
2 − y
2 = a
2xy = b
Teraz podstaw odpowiednio i oblicz x oraz y
6 gru 20:27
misha: Nie chodzi mi o to, że nie lubię, czy nie umiem. Po prostu to jest równanie kwadratowe, gdzie
liczy się deltę i x1 oraz x2 ale z tego co widzę, to w zwykłych równania kwadratowych i
tych zespolonych jest inny wzór chyba
6 gru 20:30
ICSP: Nie
Równanie kwadratowe:
1. Liczysz deltę
2. Liczysz pierwiastek z delty
3. Liczysz pierwiastki.
Problem może pojawić się tylko wtedy gdy musisz obliczyć pierwiastek z jakiejś dziwnej delty. I
właśnie do tego używa się metody układu równań.
6 gru 20:31
misha: Ja się tylko pytam jaki jest wzór
6 gru 20:35
ICSP: Wzory sie nie zmieniają. Tak samo rozwiązujemy równanie kwadratowe w liczbach rzeczywistych i
zespolonych.
6 gru 20:37
misha: Ani jednym, ani drugim sposobem nie wychodzi.
Twoim, który zaproponowałeś − układ równań mam takie coś:
Zakładając, że dobrze rozumiem x=7 y=−24j
Podstawiam do pierwszego
a=625
Do drugiego:
b=−336j?
6 gru 20:51
ICSP: (x+yi)2 = a + bi
skoro podnosisz x + yi do kwadratu to znaczy że jest on pierwiastkiem z liczby a + bi
Czyli a = 7
b = 24
6 gru 20:52
ICSP: b = −24
6 gru 20:52
misha: x
2−y
2=7
2xy=−24
| | 24 | |
y=√−7+ |
| (wszystko pod pierwiastkiem) |
| | x | |
Podstawiając do drugiego:
| | 24 | |
2x*√−7+ |
| (wszystko pod pierwiastkiem)=−24 |
| | x | |
6 gru 21:03
ICSP: źle wyznaczony y.
6 gru 21:05
misha:
teraz do pierwszego:
x
2−
−242x2=7
6 gru 21:08
6 gru 21:11
ICSP:
x
4 − 7x
2 − 144 = 0
t = x
2 , t ≥ 0
t
2 − 7t − 144 = 0
Licz dalej.
6 gru 21:12
misha: delta=625
√delta=25
6 gru 21:17
ICSP:
6 gru 21:18
misha: Skąd 4a?
6 gru 21:19
ICSP: ze zmeczneia logiką
| | −b + √Δ | |
Oczywiście x1 = |
| |
| | 2a | |
6 gru 21:23
misha: x1=16
x2=−9
co dalej?
6 gru 21:24
ICSP: nie x.
6 gru 21:26
ICSP: t
1 = 16
t
2 sprzeczne
t = x
2
16 = x
2 ⇔ x = 4 b x = − 4
liczymy y
x = 4 ⇔ y = −3
x = −4 ⇔ y = 3
otrzymujemy więc dwie liczby zespolone : (4−3i), (−4 + 3i). Są to pierwiastki z delty. Teraz
tylko podstawić do wzoru.
możemy jeszcze sprawdzić:
(4−3i)
2 = 16 − 24i − 9 = 7 − 24i czyli się zgadza
6 gru 21:27
misha: Jeszcze jedno pytanie: po co jest tutaj obliczany moduł z delty, skoro on nie jest
wykorzystywany?
6 gru 22:43
ICSP: Nie liczyłem go przecież
6 gru 22:44
misha: Tak wiem, ale ja to zrobiłam − nie potrzebnie?
6 gru 22:45
ICSP: Nie wiem w jakim celu to zrobiłaś

Jest całkowicie zbędny.
6 gru 22:46
misha: Nie wiem? Czasami są takie przykłady, gdzie korzysta się z prostych wzorów (x1 i x2) od razu
nie widać, czy przykład jest trudny, czy do ogarnięcia w łatwiejszy sposób.
My bynajmniej na ćwiczeniach nie robiliśmy w taki sposób w jaki Ty to przedstawiłeś.
6 gru 22:48
ICSP: T w takim razie jakim sposobem robiliście to na ćwiczeniach?
6 gru 22:49
misha: Jutro wkleję link, albo napiszę.
Zawsze jest taki wzór x2 − y2 = a
2xy = b ?
6 gru 22:53
ICSP: tak. Jak zapewne zauważysz skoro zawsze używa sie takiej zależności to zapewne istnieje wzór na
x oraz y w zależności od a i b. Wzoru nie będę ci podawał bo chce abyś zrozumiała tą metodą
6 gru 22:57
misha:
Ostatnie pytanie na dziś: Skąd to się wzięło? a dokładnie x
4 −>
x
4−7x
2−144=0
6 gru 23:04
ZKS:
| | √|z| + x | | √|z| − x | |
Lub taki wzór ±( |
| + sgn(y) |
| ) |
| | √2 | | √2 | |
Gdzie z = x + iy , |z| =
√x2 + y2 , sgn(y) znak jaki stoi przy "y".
6 gru 23:08
ICSP: przemnożyłem przez x2
6 gru 23:31
misha: Ok, chyba rozumiem − dziękuję.
Sposób w jaki na zajęciach robiliśmy:
x
2+(1+4j)x−(5+5j)=0
Delta= (1+4j)
2+4*(5+j)=1+8j−16+20+4j=5+12j
Moduł z delty=
√25+144=13
| | 13+5 | | 13−5 | |
Pierwiastek z delty= +−√ |
| + √ |
| j=+−(3+2j) |
| | 2 | | 2 | |
7 gru 16:24
misha: ?
10 gru 10:40
ICSP: ?
10 gru 11:59
misha: napisalam w jaki sposoby my to rozwiazywalismy na zajeciach
10 gru 12:05
ICSP: zapoznałem się

Chyba nie musiałem potwierdzać
10 gru 12:16
misha: No tak, ale skoro tak na ćwiczeniach robimy to czy wcześniejsze zadanie można było i w ten
sposób rozwiązać?
10 gru 12:29
ICSP: można
10 gru 12:29
misha: To w takim razie po co tracić czas na układy równań? Tak jak pokazywałeś?
Mógłbyś mi pokazać jak za pomocą tego co na ćwiczeniach robiliśmy zrobić tamten przykład?
10 gru 12:31
firanka: halo? pomozesz?
11 gru 20:34
ICSP: który przykład?
11 gru 21:03
firanka: (1+j)z2−(2−j)z+2+3j=0
11 gru 21:22
firanka: Co z tym przykładem?
13 gru 15:51