.
Basia: Bardzo proszę o pomoc.
Doprowadź do najprostszej postaci, a następnie obliczyć wartość następujących wyrażeń dla a=2:
| | 3a | | a2−4 | |
(A) |
| : |
| |
| | a3−8 | | 4(a2+2a+4) | |
| | a2+a−2 | | (a+2)2−a2 | | 3 | |
(B) |
| x [ |
| − |
| ], n∊N |
| | an+1−3an | | 4a2−4 | | a2−a | |
6 gru 17:38
Marlenka: w a po uproszczeniu:
| 3 | | a−4 | |
| : |
| = 15 |
| a2−8 | | 4a+8a+16a | |
dobrze to rozwiązałam?
6 gru 19:56
krystek: Możesz skracać czynniki !
| 3a | | 4(a2+2a+4) | |
| * |
| = |
| (a−2)(a2+2a+4) | | (a+2)(a−2) | |
6 gru 20:00
Basia: Czyli wzory skróconego mnożenia.
A w tym drugim, co mam zrobić z tym n+1?
6 gru 20:15
Basia: Ok, to pierwsze już rozumiem, ale co z drugim?
6 gru 20:24
Magda : Może trzeba w tym drugim od razu podstawić 2.
6 gru 22:31
kasia: an+1=a*an
6 gru 22:33
Magda : I co niby jej to da?
6 gru 22:37
kasia: | | 1 | |
Wyciągnie an przed nawias, zapisze w postaci |
| jako ułamek prze całością i nie będzie |
| | an | |
przeszkadzać
6 gru 22:51
Basia: Czyli:
| a2+a−2 | | (a+2)2−a2 | | 3 | |
| x [ |
| − |
| ] |
| an(a1−3) | | (2a−2)2 | | a2−a | |
Mógłby ktoś to sprawdzić, bo ja zupełnie nie wiem jak to rozwiązać.
7 gru 10:42
Basia: | | 1 | |
aby uzyskać |
| an powinno być na minusie? |
| | an | |
7 gru 11:01
kasia: | 1 | | a2+a−2 | | a2+a−2 | |
| * |
| = |
| |
| an | | a−3 | | an(a−3) | |
Nie musi być na minusie, bo jest w mianowniku, a ułamki mnożymy licznik przez licznik,
mianownik przez mianownik.
7 gru 15:23
kasia: Uproszczenie środkowego ułamka, na więcej nie mam narazie czasu.
| (a+2)2−a2 | | a2+4a+4−a2 | | 4(a+1) | |
| = |
| = |
| = |
| (2a−2)2 | | 4a2−8a+4 | | 4(a2−2a+1) | |
| (a+1) | | (a+1) | |
| = |
| |
| (a2−2a+1) | | (a−1)2 | |
7 gru 15:43
Basia: Dziękuje za pomoc
7 gru 19:41