prawdopodobieństwo warunkowe
Kaja: Rzucamy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymana liczba oczek jest parzysta,
jeżeli wiadomo, że jest ona większa od 3. prosze o pomoc
6 gru 17:31
Kaja: jest ktoś w stanie zrobić to zadanie ?
6 gru 18:44
biedrona: ja bym zrobiła to tak:
A−zdarzenie,że liczba oczek jest parzysta
B− zdarzenie, że liczba oczek jest większa od 3
parzysta liczba oczek to: 2,4,6
liczba oczek większa od 3 to: 4,5,6
| | P(A∩B) | |
mamy obliczyć P(A I B)= |
| |
| | P(B) | |
A∩B−liczba oczek parzysta i większa od 3: 4,6 czyli P(A∩B)=
26=
13
P(B)=
36=
12
| | 13 | |
czyli P(A I B)= |
| = 23 |
| | 12 | |
6 gru 19:07
Kaja: dzieki wielkie
6 gru 19:17