uklad rownan
Wiktoria: | | b | | Δ | |
proszę o pomoc w rozwiazaniu ukladu rownan − |
| =3 i − |
| =11 i dana jest funkcja |
| | 2a | | 4a | |
f(x)=ax
2+bx+2
6 gru 17:19
Wiktoria:
6 gru 17:23
wrot: p=3
Δ = 11
c=2
11=−114a
44a=−11
a=14
3=−bu{1{2}}
3*1/2 = −b
b=−{3}{2}
co dokladnie masz obliczyc?
6 gru 17:26
Wiktoria: dokladnie zadanie brzmi: wyznacz reszte z dzielenia wielomianu W(x)= 2x
4+4x
3+ax
2+bx+2
przez dwumian x−1 wiedzac ze funkcja f(x)=ax
2+bx+2 najwieksza wartosc przyjmuje dla x=3 i
wartosc ta jest rowna 11.
skad wiesz ze Δ=11

nie trzeba tego rozkladac na b
2−4ac i dalej liczyc?
6 gru 17:33
Wiktoria: prosze o pomoc
6 gru 17:40
Wiktoria: chyba jest cos zle policzone bo wychodzi inny wynik niz w odp. wiem tylko tyle ze powinno wyjsc
13
6 gru 17:53