Zadanie z fizyki, dynamika
Koles: Zadanie z fizyki... Umie ktoś?
3 ciała o masie m1=1kg, m2=2kg, m3=3kg połączone są sznurkiem, a najcięższy z nich ciągnięty
jest skierowaną poziomo siłą 30N. Współczynniki tarć ciał na podłocze wynoszą odpowiednio
M1=−,1 M2=02,, M3=0,3. Oblicz siły naciągu sznurków oraz przyśpieszenie
Nauczyciel kazał nam tylko zrobić rysunek i zaznaczyć na nich jakby wyglądał najlepiej układ
współrzędnych. Jakby ktoś mi mógł pomóc... narysować.
6 gru 16:51
Koles: Odświeżam i jeszcze dodam, że należy tylko zrobić rysunek tych 3 klocków, podpisać siły
działające i linią zaznaczyć po prostu układ współrzędnych x (wybieramy układ współrzędnych,
najlepiej taki, żeby oś x była zgodna z kierunkiem ruchu). To jest pilne, proszę o pomoc

Domyślam się jak rysunek może wyglądać. Będzie działać siła ciężkości, siła nacisku podłogi na
klocki i jedna siła w bok pchająca?
6 gru 20:08
Koles: Wie ktoś może

? Pilne.
7 gru 15:30
Koles:

duże f ma być. Czy tak będzie wyglądał rysunek? ;X
7 gru 15:54
7 gru 17:41