funkcja
Ola: PROSZE O POMOC FUNKCJA KWADRATOWA
wyznacz wszystkie wartosci x dla ktorych funkcja f(x)=3x2 + 4x + 1 osiaga watosci ujemne
6 gru 16:34
6 gru 16:48
Ola: super ale jak to zrobic
6 gru 16:50
alfa: najlepiej policzyc delte i pierwiastki
6 gru 16:56
Kasia: Podstaw do wzoru delty
6 gru 16:56
6 gru 17:00
Ola: ok, a to bedzie przedzial czy zbior
6 gru 17:04
Kasia: A ja jeżeli mogę to tez się wtrącę. Jak można rozwiązać takie równanie? W książce jest
odpowiedź inna. A ja coś kombinuję inaczej. I sama nie wiem jak to ma być.

.
25x
4−10x
2+1=0.
6 gru 17:10
kasia: za x2 wstaw t, zakładając t>0, otrzymasz równanie kwadratowe, rozwiąż i podstaw do t
6 gru 17:14
alfa: W takim przypadku najlepiej wprowadzić za x2 zmienną pomocniczą t=x2 i wtedy będziesz miala
funkcje kwadratową 25t2−10t+1=0
6 gru 17:16
Ola : a ja mam przyklad f(x)=x3 − 2x2 −3x −6
6 gru 17:19
Natka: pogrupuj wyrazy
6 gru 17:23
alfa: a na pewno dobrze przepisalas ten przyklad?
6 gru 17:24
Ola : tak
6 gru 17:29
Ola : jak pogrupowalam wyszlo mi :
x=3 v x=−3 v x=2 v x=−2
tak?
6 gru 17:30
kasia: x2(x−2)−3(x−2)=(x−2)(x2−3)
raczej inne pierwiastki
6 gru 17:32
Kasia: Tak właśnie zrobiłam. Delta wyszła 0. A w książce jest odpowiedź że ma być x1 i x2. I x1=−
pierwiastek 5 przez 5. A x2= pierwiastek 5 przez 5.
6 gru 17:33
Ola : no to bez x =−2
6 gru 17:37
6 gru 17:37
kasia: Ola
x1=2
x2=√3
x3=−√3
6 gru 17:39
Kasia: Zapisać równanie w postaci (5x2−1)2=0.
I 5x2−1 mam przyrównać do zera? Bo jak wymnoże to wrócę do tego samego.
6 gru 17:40
kasia: Trochę się pogubiłam, bo piszecie dwa równania w jednym wątku
Kasia, pisząc o 17:37, powinnam napisać:
6 gru 17:48
Kasia: Przepraszam,że wszystko zamieszałam. Już wszystko rozumiem. Dziękuję za pomoc.
6 gru 17:51
Ola : tak tak juz doszlam do tego, dzieki
6 gru 18:12