help
Elka: Wyznacz postać jaką ma wyrażenie:
|x− 1| + |x| dla x <0
6 gru 13:23
ICSP: x < 0 wezmę sobie jakąs liczbę z tego przedziału np. −5 i zacznę wstawiać.
|−5−1| + |−5| = |−6| + |−5| =
teraz patrzę na znaki liczb pod wartością bezwzględną. Pod pierwszą wartością bezwzględną jest
− pod drugą również jest − . To znaczy żę będę opuszczał wartość bezwzględną ze zmianą znaku.
|x−1| + |x| = −(x−1) − (x) = −x + 1 − x = −2x + 1
6 gru 13:36
Bizon: −x+1−x=−2x+1
6 gru 13:38
Elka: a jak by były pod pierwszą i pod drugą różne znaki wtedy jak opuszcze wartość to zmieniam znaki
czy nie?
6 gru 14:13
ICSP: jheżeli jest minus pod wartością to opuszczasz ze zmianą znaku
jeżeli jest plus pod wartości to opuszczasz bez zmiany znaku
6 gru 14:14
Elka: dzieki
6 gru 14:28