LIczby
Sarusia: Pomóżcie PROSZE

Udowodnij, że w zbiorze liczb naturalnych, liczba występująca
bezpośrednio po każdej liczbie pierwszej większej od 3 nie może być kwadratem liczby
naturalnej.
21 mar 22:47
tim: n2 = (n+1)(n-1) + 1
21 mar 22:48
tim: A więc każda liczba mniejsza o 1 od kwadratu jakieś liczby nie może być pierwsza, gdyż ma
co najmniej 4 dzielniki.
21 mar 22:49
tim: np.
92 = (10)(8) + 1
92 - 1 = (10)(8)
21 mar 22:50
Sarusia: Dziękuje Bardzo
21 mar 22:50
Bogdan:
Bardzo ciekawe zadanie. Jakie jest źrodło tego zadania. Z jakiego zbioru zadań pochodzi?
21 mar 22:54
Bogdan:
tim, nie każda liczba mniejsza o 1 od kwadratu jakieś liczby nie może być pierwsza.
21 mar 22:57
Sarusia: Nad tymi zadaniami pisze: etap 1... Więc myślę, że to jakieś konkursowe. Nie mam pojęcia
21 mar 22:58
tim: np?
21 mar 22:59
Sarusia: To jak będzie? Bo trochę dziwne to zadanie
21 mar 22:59
Bogdan:
Jeśli konkursowe, jak myślałem zadając pytanie o jego pochodzenie, to trzeba
samodzielnie rozwiązać.
21 mar 23:01
Bogdan:
A co widzisz dziwnego w tym zadaniu?
21 mar 23:01
Bogdan:
To zadanie jest konkursowe i każdy, kto chce popisać sie wiedzą w tym konkursie
powinien wykazać się swoją wiedzą, a nie ściągniętą, czyli cudzą.
21 mar 23:03
tim: tim, nie każda liczba mniejsza o 1 od kwadratu jakieś liczby nie może być pierwsza.
a np. jaka?
21 mar 23:03
Sarusia: Takie mam na zadanie. Aaa w konkursach nie uczestniczę
21 mar 23:04
Bogdan:
tim, np. 3 jest liczbą mniejszą o 1 od kwadratu 2 (napisałeś - każda liczba),
3 jest liczbą pierwszą.
21 mar 23:05
tim: Oczywiście wykluczając założenie z polecenia.
21 mar 23:06
Bogdan:
Pytałem o źródło zadania, to skąd masz to zadanie?
21 mar 23:07
Sarusia: Od nauczycielki. Każdy dostał inne
21 mar 23:12
Bogdan:
Chętnie pobawię się tym zadankiem, bo jest bardzo ciekawe i rozumiem intencje Twojej
nauczycielki (moje uznanie dla niej). Uważam, że nieuczciwe byłoby, gdybyś pokazala
nauczycielce nie swoje rozwiązanie i dlatego na razie wstrzymam się od publikowania
tutaj swojego rozwiązania.
21 mar 23:20