Prawdopodobieństwo
DorciaWaWa: Na loterii jest 5 losów wygrywających. Pozostałe to losy puste. Losujemy 2 losy. Oblicz, ile
jest wszystkich losów, jeśli wiadomo, że prawdopodobieństwo, że wśród tych 2 wylosowanych
losów jest tylko jeden wygrywający i prawdopodobieństwo jest większe od 1/3.
6 gru 12:50
sushi_ gg6397228:
rozrysuj sobie drzewko
6 gru 12:53
wik: IAI = 5n
P(A)> 1/3
n− ilosc losow pustych
n+5 ilosc wszystkich losow
6 gru 12:56
sushi_ gg6397228:
lub z kombinacji
A= 1 dobry, 1 zły
Ω= 2 losy
6 gru 12:56
DorciaWaWa: A mógłbyś wytłumaczyć dlaczego IAI = 5n?
6 gru 13:00
wik: bo 1 los wygrywa na 5 sposobow i jeden pusty z n
6 gru 13:01
DorciaWaWa: Ok, rozumiem. Wielkie dzięki
6 gru 13:04
wik: tylko w Ω zamien ... na gorze n+5, na dole 2 ... chochlik
6 gru 13:13