Met: O co chodzi z pochodną zewnętrzną i wewnętrzną ? Kiedy się którą liczy ?
Może ktoś zamieścić jakiś przykład wraz z rozwiązaniem ? Muszę się to nauczyć, a nie wiem po co
to jest i jak to w ogóle działa.
6 gru 12:48
wik: to dotyczy pochodnej funkcji zlozonej
np. f(x) = sin2x
wewnetrzna f. 2x
zewn. sin2x
f'(x) = 2cos2x
6 gru 12:58
Met: możesz dać mi jakiś przykład do rozwiązania ?
6 gru 13:00
wik: kliknij obok na pochodne, tam sa wzory i piekne przyklady
6 gru 13:02
wik: policz np pochodna f(x) = √x2 − x + 3
6 gru 13:04
Met: że niby...
f(x)=
√x2−x+3
6 gru 13:26
Met: ewentualnie mogę usunąć niewymierność z mianownika jeszcze.
Wtedy będzie wynik taki :
| | (2x−1)(√x2−x+3) | |
f'(x)= |
| |
| | 2x2−2x+6 | |
6 gru 13:31
wik: no pieknie
6 gru 13:40
Met: ok, dziekuje
6 gru 13:54