Znajdź ciąg posiadający co najmniej 1 element z każdej grupy
Cyborg: Witam serdecznie!
Mam takie zadanie z książki Rossa i Wrighta "Matematyka Dyskretna", str. 316, zad. 5, podpunkt
f).
S jest zbiorem wszystkich ciągów dziesięcioelementowych utworzonych z cyfr 0, 1 i 2 (mogą się
oczywiście powtarzać).
Pytanie: ile jest ciągów zawierających CO NAJMNIEJ jedno zero, jedną jedynkę i jedną dwójkę?
Nie mogę sobie dać rady.
Liczę tak:
nasz "alfabet" z którego wybieramy nazwijmy C={0, 1, 2} czyli "moc alfabetu" wynosi |C|=3
Ciągów dziesięcioelementowych utworzonych z tego "alfabetu" jest:
wariacja z powtórzeniami zbioru trzyelementowego 310.
Teraz: jeśli mam policzyć CO NAJMNIEJ, to robię odwrotnie.
Chcę policzyć:
(Wszystkie możliwe opcje)−(opcje BEZ zer + opcje BEZ jedynek + opcje BEZ dwójek)
i tu się zaczyna problem, bo nie chce mi wyjść.
Robię z zasady wyłączania:
B0 − bez zer B0=2 10
B1− bez jedynek j.w
B2− bez dwójek j.w
(B0 U B1 U B2)= |B0| + |B1| + |B2| − (|B0 n B1|+ |B0 n B1 |+ |B1 n B2|| ) + (|B0 n B1 n B2| )
I tu nie daję rady, bo wychodzi mi na koniec:
3x(2 10) − 6x(210) bo przecież część wspólna tych wszystkich zbiorów to zbiór pusty.
Wynik tego działania jest liczbą ujemną, a to jest niemożliwe.
Gdzieś mam błąd w rozumowaniu.
Pomożecie?
Dość pilna sprawa, będę wdzięczny za jasne wytłumaczenie. Pozdrawiam!
6 gru 10:30