silnia drobne pytanie
Dum: Witam.
wiem ze dużo na temat silni jest tu napisane ale jednego banalnego pytanka nie jestem pewiem
dlatego pytam.
n!=1*2*3*...*n dla n>=1 n≥1
OK ale
n! dla n>=5 n≥5
wyglada
n!=5*...*n
Takkk ?
6 gru 01:26
Bogdan:
n! = 5! * 6 * 7 *... * n
6 gru 01:44
Dum: na pewno nie 1*2*3*4*5*..*n

?
6 gru 02:20
Dum: n!>2n>n2
dla n>=5
Jak wygląda w takim razie ?
6 gru 02:21
Bogdan:
Powtarzam
n! = 1*2*3*4*5*6*7*....*n = 5!*6*7*....*n
i zastanów się, nim użyjesz sformułowania "na pewno".
6 gru 02:28
Kamila: Wiatam mam prośbę czy ktoś pomorze mi w tych zadaniach bardzo proszę
1.Zbadaj funkcję f(x)=−x2+9x i wykonaj wykres.
2.Dane są 4 liczby. Trzy pierwsze z nich tworzą ciąg geomeetryczny zaś trzy ostatnie cig
arytmetyczny.Suma liczb skrajnych jest równa 14 suma liczb środkowych 12.Znajdź te liczby.
3. Uczeń potrafi odpowiedzieć na 16 z 20 pytań egzaminacyjnych .W sposób przypadkowy wybieramy
kolejni 3 pytania .Jakie jest prawdopodobieństwo że uczeń zna odpowiedz na co najmniej 2
pytania?
4.Między liczby 2 i 18 wstawić trzy liczby tak dobrane ze w utworzonym w ten sposób ciągu
pięciu liczb trzy pierwsze tworzą ciąg arytmetyczny a trzy ostatnie c.geometryczny.Suma
wszystkich pięciu liczb to 45.Znajdz te liczby.
5.Rozwiąż uklad równań algebraicznie i podaj interpretację geometryczną
x2 + y2 =16
x−y=1
Za pomoc z góry dziękuję. Proszę ratujcie.
6 gru 05:17