podzielność liczby
Izabela: jakie cyfry mogą znajdować się w miejscu x i y tak by liczba 23x 753 27y była podzielna przez
36?
6 gru 00:46
Bogdan:
a jaka jest cecha podzielności przez 4 oraz przez 9?
6 gru 00:48
Izabela: przez 4 to chyba jeśli cyfra dziesiątek nieparzysta to jedności 2, 6 , a jeśli dziesiątek
parzysta to jedności może być 0, 4, 8. a przez 9 to suma cyfr musi byc podzielna przez 9... i
to wszystko ?
znalezienie kombinacji i koniec zadania ?

dla y = 2 => x = 6
dla y = 6 => x = 2
6 gru 00:54
Bogdan:
Powtarzam pytanie.
Określ cechę podzielności przez 4 i bez chyba.
6 gru 01:02