okrąg w trójkącie
asia: Proszę o pomoc
W trójkącie prostokątnym przyprostokątne maja długości 12 i 16 cm. Oblicz, jaką długość
ma średnica okręgu przechodzącego przez środek krótszej przyprostokątnej i stycznego do
przeciwprostokątnej w jej środku.
Narysowałam nawet konstrukcyjnie ale nic nie mogę zobaczyć
21 mar 21:56
asia: czy mogę liczyć na pomoc przy tak pięknej niedzieli Bogdanie, Eto, Basiu pomocy

22 mar 11:33
tim: Chyba ich jeszcze nie ma xD
22 mar 11:34
tim: A może i są..
22 mar 11:34
asia: tim a może Ty
22 mar 11:36
tim: Ja dopiero raczkuje. Próbowałem jakoś też to narysować, ale za trudne.
22 mar 11:37
Bogdan:
Oznaczenia:
Trójkąt prostokątny ABC:
C - wierzchołek kąta prostego trójkąta ABC,
|AC| = 16, |BC| = 12
D - środek przeciwprostokątnej AB, |AD| = |DB|,
E - środek przyprostokątnej BC, |BE| = |EB| = 6, |DE| = (1/2)*|AC| = 8
S - środek okręgu o promieniu R, R = |SE| = |SD|.,
F - środek DE, |FD| = |FE| = 4
α - miara kąta CAB i miara kąta EDB
|AB| = √162 + 122 = 20
Odcinek SD jest prostopadły do przeciwprostokątnej AB, czyli |< SDB| = 90o.
Trójkąt SDE jest równoramienny, ramionami są promienie R okręgu, FS to wysokość
tego trójkąta.
Trójkąt DFS jest prostokątny, F - to wierzchołek kąta prostego.
Miara kąta FDS = 90o - α.
Miara kąta FSD = α.
Stąd stwierdzamy, że trójkąty ABC i SDF są podobne.
Zapisujemy więc proporcję: |BC| / |AB| = |DF| / R => 12/20 = 4/R => R = 20/3
Odp.: Średnica = 2R = 40/3
22 mar 14:51
asia: Bardzo dziękuję teraz to już naprawdę ta niedziela jest miła. Pozdrawiam
22 mar 15:08
Bogdan:
22 mar 15:36