stereometria
Matma: Parę zadań ze stereometrii, których nie jestem w stanie zrobić, a ich bardzo potrzebuję.
1 Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny, którego objętość jest równa 18. Ściana boczna
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem, którego tangens jest równy 4. Oblicz
wysokość tego o ostrosłupa.
2 Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o długości każdej krawędzi a = 8. Wyznacz objętość
tego ostrosłupa.
3 W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstaw
pod kątem o mierze 60 stopni. Wysokość ściany bocznej ma długość 8. Wyznacz długość krawędzi
podstawy ostrosłupa.
4 Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wszystkich krawędziach jednakowej długości, na
którego podstawie opisano okrąg o promieniu 2√2. Wyznacz objętość.
5 Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny, w którego podstawę wpisano w okrąg o promieniu
2√3. ściany boczne są trójkątami równobocznymi. Wyznacz objętość.
5 gru 23:44
Gustlik:

Zad. 1. V=18, tgα=4
W zadaniach, gdzie masz dane takie wielkości, które zazwyczaj się oblicza, jak np. pole czy
objetość, stosuj zawsze zasade "co masz dane, to obliczasz, a potem przyrównujesz". Czyli
jeżeli dane jest pole − obliczasz to pole, a jak objetośc − obliczasz objetość, wstawiając w
miejsce nieznanych danych niewiadome. Tak obliczone pole/objetość przyrównujesz do wartości
podanej w zadaniu i równaniem obliczasz te niewiadome.
Mam daną objetość, więc ją obliczam, a potem przyrównam do podanej w zadaniu:
P
p=(2x)
2=4x
2
H=4x
16x
3=54 /:16
Odp. H=6
6 gru 01:59
Gustlik:

Zad. 2.Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o długości każdej krawędzi a = 8. Wyznacz
objętość
tego ostrosłupa.
P
p=8
2=64
H
2+(4
√2)
2=8
2
H
2+32=64
H
2=64−32=32 /
√
H=
√32=4
√2
6 gru 02:07