matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
Atola:
Jeszcze jedna całka
∫ln(x+
√
x
2
+6
)dx
5 gru 23:21
sushi_ gg6397228:
u' = 1 v= ln (x+
√
x
2
+6
) u= x v' =...
5 gru 23:28
Trivial:
t = x +
√
x
2
+6
t−x =
√
x
2
+6
/
2
t
2
− 2tx + x
2
= x
2
+ 6
t
2
−6
x =
2t
t
2
−6
dx = (
)'dt
2t
t
2
−6
∫ln(x+
√
x
2
+6
)dx = ∫lnt*(
)'dt = ...
2t
t
2
−6
u = lnt v' = (
)'
2t
1
t
2
−6
u' =
v =
t
2t
t
2
−6
1
t
2
−6
... = lnt*
− ∫
*
dt = ... dokończyć.
2t
t
2t
5 gru 23:34
Trivial:
Sposób sushi milion razy lepszy.
5 gru 23:35
Atola:
dzięki wielkie
5 gru 23:36