???
perelka: z grupy 16 osobowej w której jest 6 mężczyzn i 10 kobiet wybieramy 4 osobową delegacje.
na ile sposobów możemy to uczynić tak aby w skład delegacji wchodziło 3 mężczyzn i 1
kobieta?
21 mar 21:47
katie: wiec wybierasz losowo czyli masz kombinacje

najpierw wybierasz 3 mezczyzn sposród 6 i 1 kobiete sposrod 10, czyli
(nie wiem jak jest znaczek symbolu newtona )
Sprobuje jakos to zapisac

jak jest symbol C
nk
to przy wyborze mezczyzn jest C
63 = 6! / 3!3! = 20
przy wyborze kobiet jest C
101 = 10.
Teraz C
63*C
101 = 20 * 10 = 200
Odp: Na 200 sposobów
21 mar 21:57
Bogdan:
Dobrze, ale można czytelniej:
mężczyźni kobiety | razem
6 10 | 16
----------------------------|-----------
3 1 | 4
6*5*4
(63) * (101) = ---------- * 10 = 200
1*2*3
21 mar 22:18