Obliczanie całki nieoznaczonej
Atola: Obliczyć całkę bardzo proszę o pomoc:
Jeśli ktoś by mógł chociaż powiedzieć od czego zacząć
5 gru 22:26
sushi_ gg6397228:
t=√x+1
t2= x+1
2t dt= dx
5 gru 22:32
Atola: no ale jak to podstawię to w pewnym momencie mam:
| | t2 | | 1 | |
2∫ |
| dt= 2( t+∫ |
| dt )=...
|
| | t2−1 | | t2−1 | |
| | 1 | |
i nie wiem co zrobić z ∫ |
| dt  |
| | t2−1 | |
5 gru 22:39
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
ulamki proste |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| | t2−1 | | 2 | | t−1 | | t+1 | |
5 gru 22:45
Atola: aa no tak, nie pomyślałam

dzięki

a możesz mi jeszcze pomóc w takiej całce:
∫e
√xdx
chociaż jakieś wskazówki...
5 gru 22:50
sushi_ gg6397228:
t=√x
5 gru 22:56
Godzio:
x = t
2
dx = 2tdt
2∫e
ttdt = 2∫(e
t)'tdt = 2e
tt − 2∫e
tdt = 2e
t(t − 1) + C = 2e
√x(
√x − 1) + C
powoli sobie przypominam całki, mam nadzieję
sushi że nie masz mi za złe, że dałem gotowca
5 gru 22:56
Atola: dzięki wielkie

jeszcze chyba za mało ich zrobiłam i pomysły mi nie wpadają
5 gru 23:00