takie trudniejsze z fizyki.
Sławek: takie trudniejsze z fizyki.
W biegu na średnim dystansie widzowie obserwowali dwóch biegaczy walczących o złoty medal. W
odległości 60 metrów przed metą biegacze, znajdujący się obok siebie rozpoczeli finisz, przy
czym:
− pierwszy z nich poruszał się przez cały czas z prędkością o wartości 6/m2.
− drugi, biegnący z prędkością o wartości 2m/s, zaczął poruszać się z przyspieszeniem o
wartości 0,5/m/s2
a) ustal , który z zawodników wygra bieg. ?
Jak obliczyć czas drugiego zawodnika?
Pierwszego obliczyłem. Ze wzoru S=v*t wyznaczyłem t i mi wyszło 10s.
Ale drugiego nie potrawię. Wzór jest tak: S=V(początkowa) x t + at2/2. V początkowa jest 2m/s
ale czas początkowy jaki jest to nie mam pojęcia i pewnie dlatego to nie chce mi wyjsc.
Pozdrawiam!
5 gru 22:18
5 gru 22:25
AC:
Drugi zawodnik przybiegnie w czasie t
0,25t2 + 2t − 60 = 0 i t>0 ⇒ t=12s
czyli będzie o 2s wolniejszy od pierwszego
5 gru 22:25
Sławek: dziękuje Wam bardzo.
Bardzo mi pomogliście
5 gru 22:27
morfepl: bo z tego musisz obliczyć czas

, początkową masz tylko prędkość(V), znasz przyspieszenie(a) i
dystans (s)
5 gru 22:27