matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
18kuba99:
Cześć, czy mógłby mi ktoś pomóc obliczyć, całkę x arc ctg(2x) dx? zależałoby m, żeby jak najbardziej krok po kroku
5 gru 22:04
aa:
pierw przez części
5 gru 22:11
aa:
⎧
f=arcctg(2x) f'=2*
−1
1+(2x)
2
=
−2
1+4x
2
∫x*arcctg(2x)dx=
⎩
g'=x g=
1
2
x
2
−2
=
1
2
x
2
*arcctg(2x)−∫
1
2
x
2
*
dx=.....
1+4x
2
5 gru 22:20