Rozwiązać równania
student: Rozwiązać równania:
a) (−4 + 3i)x − (2 − i)y = 2 − i, x, y ∈ IR
b) (−1 + i)(1 + i)x + (1 − 2i)2y = −3i, x, y ∈ IR
5 gru 21:28
załamany :( : wymnazasz x razy nawias, y razy nawias i porównujesz czesci rzeczywiste i urojone tworzac układ
równan .
5 gru 21:31
student: ale jak mam w drugim równaniu wynik −3i to znaczy że część rzeczywista wynosi zero, zatem x=0?
5 gru 21:35
załamany :( : czesc rzeczywista jest równa zero ale to nie oznacza ze x bedzie równy zero.
5 gru 21:37
student: ale części urojone z x i y mam porównywać do −3i, a części rzeczywiste po wymnożeniu przez x i
y mam porównywać do 0?
5 gru 21:53
załamany :( : a)
−4x+3ix−2y+iy=2−i
ukł równan
−4x−2y=2
3x+y=−1
5 gru 21:56
student: czyli tak: z drugiego równania wyznaczam y =−3x−1
−4x−2(−3x−1)=2
−4x+6x+2=2
x=0
y=−3x−1=−1
z=(0,−1) czyli z= i
?
7 gru 17:38
student: a drugi przykład:
b) (−1 + i)(1 + i)x + (1 − 2i)2y = −3i, x, y ∈ IR
(−1−1)x+ (4i−3)y=−3i
−2x+4iy−3y=−3i
ukł równań:
−2x−3y= 0
4y= − 3 −−−−−−−−−−−−−> y= −3/4
z równania obliczam x=−2/3
z= −2/3 − 3/4 i
7 gru 17:48
student: mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze?
7 gru 17:48
student: mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze?
9 gru 21:21
załamany :(: które
9 gru 21:22
student: no pierwszy i drugi przykład
10 gru 10:36
AS: Odp. x = (359 − 103 i)/481 , y = (350 + 83 i)/481
10 gru 11:51