Usuń niewymierność z mianownika ułamka
Nom: Z góry bardzo dziękuję za pomoc
5 gru 21:18
Nom: Chociaż powiedzcie, jak to zrobić, nie chodzi mi o zrobienie całego zadania za mnie...
5 gru 21:45
załamany :( : wzory skroconego mnozenia . na 3 potegi
5 gru 21:47
F&M:
Przykład nr 1
| 1 | | 3√3−1 | | 3√3−1 | |
| * |
| = |
| |
| 3√9+3√3+1 | | 3√3−1 | | (3√9+3√3+1) * (3√3−1) | |
Zauważ, że mianownik ostatniego wyrażenia da się zwinąć we
wzór skróconego mnożenia (a
2+ab+b
2)(a−b) = a
3−b
3:
| 3√3−1 | | 3√3−1 | | 3√3−1 | |
| = |
| = |
| |
| 3√33−13 | | 3−1 | | 2 | |
15 maj 12:39
F&M:
Podobnie reszta.
15 maj 12:40