Kolejne zadania
sznureczek: Zad.3 Stopień wielomianu W(x) = (x−1)2(2x+1)(4x3 − 3) jest równy:
Zad.4 Po skróceniu, wyrażenie 2x2 − 4x / x−2
dla x nie wynoszącym 2 jest równe
bardzo prosze o pomoc
5 gru 21:07
domi: zad 3 :
1)najpierw mnożymy wsyztskie nawiasiki, możemy stopniowo
* (x−1)2 = x2−2x+1
* (4x3−3) => jeżeli dobrze rozumiem nie ma tam 3ciej potęgi ? wtedy mamy 12x−3
*(2x+1)(12x−3) = 24x2−6x+12x−3
= 24x2+6x−3
* wsio razem : (x2−2x+1)(24x2+6x−3)= 24x4 ii dalej
największa potęga przy x i tak bedzie 4
odp : wielomian jest 4 stopnia.
5 gru 21:15
kachamacha: zad3. 6
5 gru 21:17
wik: zad. 4. 2x
6 gru 14:07