napisz wzór funkcji liniowej
Ania: Napisz wzór funkcji liniowej , której wykres przechodzi przez punkty
A(2;−3) i B(−3;4)
5 gru 20:56
5 gru 21:00
Eta:
2 sposób:
y= ax+b
rozwiąż układ
2a+b= −3
−3a+b=4
5 gru 21:01
rumpek:
2 sposób:
y = ax + b (postać funkcji liniowej)
rozwiązujesz układ równań, podstawiając punkty

:
A(2; −3) ⇒ −3 = 2a + b
B(−3; 4) ⇒ 4 = −3a + b
| ⎧ | −3 = 2a + b | |
| ⎩ | 4 = −3a + b |
|
i potem jak otrzymasz a i b podstawiasz pod wzór y = ax + b
5 gru 21:03
Ania: Dzięki wielkie mam jeszcze jedno zadanie , trochę trudniejsze

Napisz wzór funkcji liniowej g, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji 3x−2y+4=0 i
przechodzi przez punkt A(−2;3).
5 gru 21:07
rumpek: Gdzie tam trudniejsze

3x − 2y + 4 = 0
−2y = −3x − 4 / : (−2)
skoro ma być równoległa to spełniona jest a
1 = a
2, we wzorze:
y = a
2x + b, zatem mamy już:
| | 3 | |
y = |
| x + b, pozostaje podstawić tylko punkt i obliczyć b |
| | 2 | |
3 = −3 + b
b = 6
5 gru 21:10
Eta:
k: 3x−2y+4=0 p: 3x−2y+ c=0 , bo p || k
A€ p to: 3*(−2) −2*3+c=0 => c=12
p: 3x−2y+12=0
5 gru 21:10
Eta:
5 gru 21:11
Eta:
@
rumpek
Na maturze: "czas droższy od pieniędzy"
5 gru 21:12
rumpek: zgadza się
5 gru 21:13
Eta:
5 gru 21:17
Ania: 
widzę że wam dobrze idzie , nie chcę żebyście myśleli że was wykorzystuję

, ale
moglibyście mi jeszcze napisać to zadanie, dla przykładu przydałoby się

Rozwiąż układ równań
{(x+3)
2+2y=(x−2)
2
{−2x+y=2
To tyle , będę ogromnie wdzięczna
5 gru 21:22
rumpek:
| | 3y | | 3 | | x +1 | |
1 − |
| − |
| = |
| / * 10 |
| | 10 | | 2 | | 5 | |
| y − 3 | | 4x + 9 | | 3 | |
| = |
| − |
| / * 20 |
| 4 | | 20 | | 2 | |
10 − 3y − 15 = 2x + 2
5y − 15 = 4x + 9 − 30
To chyba już rozwiązać będziesz umiała
5 gru 21:28
Ania: dzięki jeszcze raz
5 gru 21:29
rumpek:
(x + 3)
2 + 2y = (x − 2)
2
−2x + y = 2
x
2 + 6x + 9 + 2y = x
2 − 4x + 4
−2x + y = 2
x
2 − x
2 + 6x + 4x + 9 − 4 + 2y = 0
−2x + y = 2
10x + 5 + 2y = 0
−2x + y = 2
To też chyba rozwiązać już umiesz
5 gru 21:29
Eta:
5 gru 21:35
rumpek:
O
Eto za pamięci, mogłabyś napisać jakie założenia powinny być w tym równaniu:
2C
n2 = C
3n+1
| | n! | | (n + 1)! | |
2 * |
| = |
| |
| | 2! * (n−2)! | | 6 * (n −2)! | |
| | (n − 2)! * (n − 1) * n | | (n − 2)! * (n − 1) * n * (n +1) | |
2 * |
| = |
| |
| | 2 * (n − 2)! | | 6 * (n − 2)! | |
| | (n − 1)n(n + 1) | |
(n − 1)n = |
| / * 6 |
| | 6 | |
6(n − 1)n = (n − 1)n(n+1) / : [n(n − 1)]
6 = (n + 1)
n = 5
5 gru 21:42
Eta:
| | | |
n≥2 i n+1≥3 i n€ N bo | dla n≥ k i n€N |
| | |
5 gru 21:48
rumpek: czyli n ≥ 2, zatem: Z: n∊N
+ − {1}

?
5 gru 21:54
rumpek: a jak to jest z permutacjami?
20P
n−2 = P
n
20 * (n − 2)! = n!
20 * (n − 2)! = (n − 2)! * (n −1) * n / : (n−2)!
20 = (n − 1)n
4*5 = (n − 1)n
n = 5 t
utaj też są jakieś takie fajne założenia jak przy kombinacjach/.
(chodzi o n ≥ k, czy coś). I jakbyś droga
Eto mogła napisać od razu takie fajowe założenia
do wariacji
5 gru 22:01
rumpek: ok chyba znalazłem dla permutacji n ≥ 1, czyli w tym przykładzie co podałem jeszcze z
permutacji założenie: n − 2 ≥ 0 ⇒ n ≥ 2 ⇒ n∊N
+ −{1}

zgadza się?
5 gru 22:05