Wyraz ciągu
anetajoł: Wskaż wyraz ciągu (an), gdzie an=3/n+3 który jest równy 10/3
21 mar 20:41
tim: 3 10
---- = -----
n+3 3
Z proporcji:
9 = 10n + 30
-21 = 10n
-2,1 = n
21 mar 21:39
katie: cos tu jest na pewno zle bo "n" nie moze wyjsc ujemne, w koncu nie ma wyrazu a-2,1
tylko a2, a{3} itd. Druga kwestia jest to, że "n" musi byc naturalna czyli nie moze
byc liczba np 2,1. Cos w zad jest nie tak...
21 mar 22:17
katie: a tresc nie jest czasem, ze an= 3/n+3 i wyraz ma byc rowny 3/10? wtedy n=7
21 mar 22:18
Bogdan:
anetojoł (mógłby być prostszy nick) - miej pretensje do siebie, zapisz zadanie
porządnie.
an oznacza a * n, powinno być an,
3
czy an = ------ czyli 3 / (n + 3)
n + 3
3
czy też an = ---- + 3 czyli 3/n + 3 (tak tutaj napisałaś)
n
21 mar 22:24
Bogdan:
Jeśli
3
czy też an = ---- + 3 czyli 3/n + 3 (tak tutaj napisałaś)
n
to 3/n + 3 = 10/3 => 3/n = 1/3 => n = 9
21 mar 22:27
Bogdan:
wyrazy "czy też" niepotrzebnie mi się wkleiły
21 mar 22:29
anetajoł: Noo 3/n+ 3
21 mar 22:29
anetajoł: Spoko dzięki, własnie taki miał byc wynik
21 mar 22:32
Bogdan:
Na przyszłość - jeśli w jakimkolwiek zadaniu jakieś wyrażenie równa się podanej
wartości, to po prostu trzeba to wyrażenie przyrównać do tej podanej wartości,
tak, jak w tym zadaniu, wystarczyło samodzielnie zapisać an = 10/3 i w miejsce
an wpisać podany wzór.
21 mar 22:33
Bogdan:
No właśnie nie spoko, smutne, że samodzielnie takie banalne zadanko nie zostało
rozwiązane.
21 mar 22:35
anetajoł: Ahaa a jeszcze jedno mam zadanie tylko własnie nie wiem co trzeba obliczyc.Dany jest ciag
geometryczny -17,-13,-9,-5 i ma wyjsc cos 59
21 mar 22:36
anetajoł: Noo nie wszyscy są tacy mądrzy jak Ty
21 mar 22:37
katie: pewnie suma ilu wyrazow rowna sie 59
21 mar 22:40
katie: i chyba arytmetyczny nie geometryczny
21 mar 22:42
katie: ok mam

chodzi pewnie ktory wyraz ciagu jest rowny 59
21 mar 22:46
katie: no to masz an = a1 = (n-1)r r=4, a1=-17, an=59
wiec mamy
59= -17 + (n-1)*4
76=(n-1)4
76=4n-4
80=4n
20=n
czyli
a20=59
21 mar 22:49
anetajoł: Liczba 7 jest trzecim wyrazem ciągu
21 mar 22:56
katie: ale to pyt tyczy sie 1 zad czy 2?
21 mar 23:01
anetajoł: Zadnego, noowe jest
21 mar 23:08
ADAm: To jest proste jak budowa CEPA a wy Mieszczuchy nic nie umiecie
15 mar 16:01