Wileomian
W potrzebie ;): Wielomian W(x)=ax3+bx2+cx+d, gdzie a różne od 0, ma dwa różne miejsca zerowane: x1=−2 oraz
x2=3, przy czym pierwiastek x2 jest dwukrotny. Dla argumentu 1 wartość wielomianu jest równa
(−12)
a) wyznacz wartośći wspolczynnikow a,b,c,d
b) dla wyznaczonych wspolczynnikow rozwiaz rownanie W(x)=2x2−12x+18
5 gru 20:44
TOmek: W(x)=a(x+2)(x−3)2
−12=a(1+2)(1−3)2
a=
otrzymasz cały wzór i przyrownujesz wspolczynniki
5 gru 20:47
A: Moglbys napisac cos wiecej? bo nadal nie za bardzo to kumam..
5 gru 20:54
rumpek: zaraz napiszę
5 gru 20:58
rumpek:
Pierwiastek podwójny: (x − 3)
2
masz podaną formę W(x) = ax
3 + bx
2 + cx + d; a≠0
i tylko podstawiasz pod formę:
W(x) = a(x + 2)(x − 3)
2
W(1) = a(1 + 2)(1 − 3)
2 = −12
a(3)(−2)
2 = − 12
a(3)(4) = − 12
12a = −12 / : 12
a = −1
To teraz tylko podstawiasz i masz:
−(x + 2)(x − 3)
2 = −(x + 2)(x
2 − 6x + 9) = −(x
3 − 6x
2 + 9x + 2x
2 − 12x + 18) =
= − (x
3 − 4x
2 − 3x + 18) =
−x3 + 4x2 + 3x − 18
a = −1
b= 4
c = 3
d = −18
To teraz pozostało ci rozwiązać równanie:
W(x) = 2x
2 − 12x + 18, czyli:
−x
3 + 4x
2 + 3x − 18 = 2x
2 − 12x + 18
na jedną stronę i jedziesz

Oczywiście sprawdź wyniki bo mogłem zrobić "macha".
5 gru 21:01