dlaczego?
pauluś: Wytłumaczy mi ktos dlaczego
− obliczajac Pb w czworoscianie foremnym jest 4*a
2√3?
− w ostroslupie prawidlowym czworokatnym zas Pb= 4*1/2 a*h?
− oraz pole podstawy Pp= a
2
Nie wiem kiedy czego mam używac

Bede bardzo wdzieczna za szczegoly
dero2005:
| | a2√3 | |
w czworościanie foremnym Pb = 3* |
|
|
| | 4 | |
3 − oznacza trzy ściany boczne, które są trójkątami równobocznymi o boku a
| a2√3 | |
| − oznacza pole jednej ściany (pole trójkąta równobocznego o boku a)
|
| 4 | |
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym
4 − oznacza 4 ściany boczne
| 1 | |
| a*hs − oznacza pole jednej ściany bocznej (trójkąt o podstawie a i wysokości hs)
|
| 2 | |
P
p = a
2 gdyż w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym podstawa jest kwadratem