Jak rozłożyć te wielomiany?
andrut94: x4 +81
x8 +64
5 gru 20:39
ICSP: x
4 + 81 = x
4 + 18x
2 + 81 − 18x
2 = (x
2 + 9)
2 − (3
√2x)
2 = (x
2 − 3
√2x + 9)(x
2 +
3
√2x + 9)
drugie analogicznie
5 gru 20:40
andrut94: Dzięki bardzo
5 gru 20:41
andrut94: Czyli drugie bedzie w ten sposób?
x4 +2x2 + 4 −2x2= (x2 +2)2 − √2x2= (x2 − √2x +2)(x2 + √2x + 2)
5 gru 20:48
ICSP: a gdzie tam masz x4 ?
5 gru 20:49
andrut94: a przepraszam bo ja inny przykład zrobiłam... jeśli jest wielomian x4 +4
5 gru 20:51
ICSP: wynik dobry. Jednak w pewnym miejscu brakuje nawiasu i jest to poważny błąd.
5 gru 20:52
andrut94: tam gdzie √2x2 ?
5 gru 20:54
ZKS:
Jeżeli jest x
4 + 4 to powinno być
4x2.
5 gru 20:55
ICSP: fakt ZKS chyba powinienem już się położyć xD
5 gru 20:56
andrut94: to możecie mi to wytłumaczyć? bo ja nadal nie rozumiem
5 gru 20:57
ZKS:
Ja niestety jeszcze nie mogę a chętnie bym się położył.
5 gru 21:00
andrut94: x
4 +4x
2 +4 −(4x
2)= (x
2 +2)
2 −2x
2= (x
2 − 2x +2)(x
2 + 2x +2)
5 gru 21:06
ZKS:
ICSP napisał Ci że bez nawiasu jest błąd ale tak to

.
x
4 + 4x
2 + 4 − 4x
2 = (x
2 + 2)
2 −
(2x)2
5 gru 21:08
andrut94: ok dzięki
5 gru 21:10
andrut94: x3 +64
14 gru 11:59
mm:
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
a=x b= 4
i działaj
14 gru 12:02
andrut94: kurcze nie wpadłam na to

dzięki wielkie
14 gru 12:03
mm:
14 gru 12:03