matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę pomóżcie. Oczywiście bez kresek między ułamkiem.
Nikita :
doprowadź do prostszej postaci.
n+2
3
n + 1
2
5 gru 20:35
Eta:
Myślę ,że taki miał być zapis (ale tylko myślę
n+2
3
(n+2)!
2!*(n−1)!
=
*
=
n+1
2
3!*(n−1)!
(n+1)!
(n+1)!*(n+2)*2!
2*(n+2)
n+2
=
=
=
3!*(n+1)!
6
3
bo:
n+2
3
(n+2)!
=
3!*(n−1)!
n+1
2
(n+1)!
=
2!*(n−1)!
6 gru 00:00
asx:
6 gru 00:06
Eta:
6 gru 00:12
Bogdan:
Albo tak:
n + 2
3
(n + 2)(n + 1)n
1*2*3
6
=
*
=
n + 1
2
(n + 1)n
1*2
6
(n + 2)(n + 1)n
n + 2
=
=
3(n + 1)n
3
6 gru 00:59
Eta:
6 gru 01:02