ogr ciagu
Wojtek: Zbadaj ograniczoność ciągu, kto mi to wytłumaczy
czy tu mogę upraszczać sobie jak chcę
Basia:
sprawdzamy czy jest rosnący
d
n+1 − d
n =
| (n2+2n+2)(n+2) − (n2+1)(n+3) | |
| = |
| (n+2)(n+3) | |
| n3+2n2+2n2+4n+4 − n3−3n2−n−3 | |
| = |
| (n+2)(n+3) | |
| n2+3n+1 | |
| > 0 dla każdego n |
| (n+2)(n+3) | |
no to jest rosnący
| | 2 | |
czyli jest ograniczony z dołu przez d1 = |
| |
| | 3 | |
z góry jest nieograniczony
| | n2+1 | | n2−4 | | (n−2)(n+2) | |
dn= |
| > |
| = |
| = n−2 |
| | n+2 | | n+2 | | n+2 | |
gdyby d
n był ograniczony z góry to a
n = n−2 też musiałby być ograniczony z góry
a oczywiście nie jest, co łatwo udowodnić wprost z definicji