pomocy
monia: prosze o pomoc
znajdz rownanie prostej prostopadłej do podanej prostej przechodzącej przez punkt A
4x+y−2=0 A=(−3, −2)
5 gru 20:32
agniecha: y=−4x+2
iloczyn współczynników kierunkowych dwóch prostych prostopadłych jest równy −1 więc
−4*a=−1 ⇒4=14
szukana prosta to y=14x+b
żeby wyliczyć b wystarczy podstawić współrzędne danego punktu A
5 gru 20:36
monia: a mogłabys zrobic całe to zadanie i mi wytłumaczyc ? jzu wykonane zadanie ?
5 gru 20:39
domi: Myślę, że powinno być tak :
1) mamy prostą 4x+y−2=0, co po przekształceniu
daje dokładnie y= −4x+2
2) mamy znaleźć prostą która jest do niej prostopadła, prosta ta będzie współczynnik przy x
miała równy 1/−współczynnik do już podanej prostej, czyli nowo powstała prosta ma mieć
współczynik równy 14
3) przechodzi przez punkt A=(−3,−2), oczytujemy i podstawiamy do wzoru y=ax+b :
za y: −2, za x: −3 oraz za współczynnik a wyliczone przez nas 14, co daje nam prostą :
−2= 14 *−3 +b
obliczamy, że b = −234
4) Wszystko wyliczone, podstawiamy na gotowo i mamy piękne :
y=14x−234
5 gru 20:48
monia: Bardzo dziekuje

teraz moge zabierac sie do roboty

hm a mam pytanie w ktorej jestes klasie
? czy uczysz sie jeszcze ?
5 gru 20:51
domi: Nie ma za co

takie zadania to akurat przyjemność

Co do pytania − 3 klasa liceum.
5 gru 21:01
Mariola: a mam jeszcze jedna prośbe mogłabys mi całkowicie zrobic to zadanie ? cały ten przykład ?
5 gru 21:05
domi: jasne, tylko powiedz, czego nie rozumiesz w moim zapisie
5 gru 21:09
Mariola: tzn. ja bym chciała aby cały ten przykład był zrobiony od a do z bo wtedy mi jest lepiej robic
5 gru 21:10
dero2005:
w takich zadaniach zapamiętaj dwa wzory
a
1*a = −1→ warunek prostopadłości
y = a
1(x − x
A) + y
A
4x + y − 2 = 0 → równanie ogólne
robimy równanie kierunkowe
y = −4x + 2
a = −4
A = (x
A;y
A) = ( −3;−2)
y =
14(x + 3) −2 =
14x +
34 − 2 =
14x −
54
y = 14x − 54
5 gru 21:40
dero2005:
jeżeli prosta miałaby być równoległa to pierwszy wzór przybierze postać
a1 = a → warunek równoległości
dalej tak samo
5 gru 21:46
Mariola: teraz jest ok

bardzo dzieki
5 gru 21:47