edek: O funkcji f wiadomo, ze jest rózniczkowalna w zbiorze R. Wtedy:
a) jesli funkcja f jest parzysta, to funkcja f ' jest nieparzysta,
b) jesli funkcja f ma dwa miejsca zerowe, to funkcja f ' ma jedno miejsce zerowe,
c) jesli istnieja takie liczby a i b, ze a, b należy do R, a jest różne od b, oraz f(a) =
f(b), to istnieje taki punkt P(x0), f(x0)), ze styczna do wykresu funkcji f w punkcie P
jest równoległa
do prostej y = 0,
d) jesli funkcja f ' jest rosnaca w zbiorze A = (1, 2) suma (3, 4), to funkcja f jest
malejaca
w zbiorze A.
23 kwi 13:55
dgdd:
23 kwi 16:24