dwuelementowy zbiór rozwiązań
Jarek: Zbiór rozwiązań równania x3+bx2+bx+1=0 jest dwuelementowy. Znajdź ten zbiór.
x3+bx2+bx+1=0
x3+1+bx(x+1)=0
(x+1)(x2−x+1)+bx(x+1)=0
(x+1)(x2−x+1+bx)=0
(x+1)(x2+bx−x+1)=0
dalej to już są problemy, nie wiem co można by było wykombinować.
mam już dany jeden pierwiastek x1=−1, to co mogę zrobić w nawiasie z równaniem kwadratowym?
Proszę o pomoc.
5 gru 19:59
Jack:
skoro zbiór ma być dwuelementowy i masz już jeden element, to pewnie drugie rozwiązanie może
dać jeden podwójny pierwiastek różny od −1 lub dwa różne z tym że jeden z nich równy −1...
5 gru 20:02
Jarek: .. fakt z tym że nie skojarzyłem że to drugie równanie może dać przypadek gdzie jedno
rozwiązanie jest może być równe −1 i drugie jest różne od −1...
czyli liczę dwa przypadki dla Δ>0 z załóżeniem że jeden pierwiastek jest różny od −1
oraz liczę Δ=0 założenie pierwiastek różny od −1 ?
Sprawdzam który warunek z alternatywy spełnia warunki zadania?
5 gru 20:07
Jack:
nie, bierzesz pod uwagę oba przypadki, ponieważ każdy z tych przypadków spełnia warunki
zadania.
5 gru 20:30