stereometria
Martusia:

Pomocy

Nie wiem jak rozwiazać to zadanko

Oblicz objetosc ostroslupa prawidlowego trojkatego ktorego h=12cm, a wysokosc sciany bocznej
15cm.
Obliczyłam tylko z twierdzenia pitagorasa, ze x= 9
Nie mam pojecia jak wyznaczyc a
5 gru 19:58
Martusia: Nikt nie pomoze?
5 gru 20:04
Martusia:
5 gru 20:33
rumpek:

Teraz rysunek, zaraz rozwiązanie
5 gru 20:41
Martusia: Bede bardzo wdzieczna
5 gru 20:43
rumpek:
Tak jak pisałaś z tw. Pitagorasa liczymy ten czerwony odcineczek w podstawie:
H
2 + x
2 = h
2
144 + x
2 =
x
2 = 81
x = 9 ∨ x = − 9 ∉R
+
| 1 | |
Teraz trzeba wykorzystać wiedzę, że x = |
| h, zatem: |
| 3 | |
h =27
Ponad to wiemy, że wysokość trójkąta równobocznego to:
54 = a
√3 / *
√3
54
√3 = 3a / : 3
a = 18√3
| a2√3 | | 972√3 | |
Pp = |
| = |
| = 243√3 |
| 4 | | 4 | |
| 1 | |
To tylko pozostało ci V = |
| * Pp * H |
| 3 | |
Jak nie popełniłem błędu rachunkowego to tak będzie
5 gru 20:47
rumpek: tam gdzie jest
h = 27 oznacz sobie h jako
hp 
Bo nie mogą się powtarzać
5 gru 20:48
Martusia: Dziekuje bardzo

Nigdy nie zrobilabym chyba tego zadania sama
5 gru 20:52