wielomiany
Lucek: Mam problem z tymi dwoma zadankami
(x2−3)(x+7)=(3−x2)(x+1) wiem ze trzeba przenieść na 2gą stronę ale później nie wiem co dalej
(x2+4)(x+8)=x4−16
5 gru 19:47
Lucek: W tym drugim dochodze do tego (x2+4)[(x+8)−(x2−4)]=0 i mam pustke w głowie
5 gru 19:51
Criss.: pierwsze:
x3+7x2−3x−21=3x+3−x3−x2
2x3+8x2−6x−24=0 | /2
x3+4x2−3x−12=0
x2(x+4)−3(x+4)=0
(x−4)(x2−3)=0
5 gru 20:10
Lucek: Pomoże ktos
5 gru 21:33
załamany :( : x4−16=(x2+4)(x2−4)
5 gru 21:35
Lucek: no co Ty ?!
Napisałem wyżej dalsze następny krok i dalej nie potrafie..
5 gru 21:40
tomasz: żeby całe równanie było równe zero, to chociaż jedno ze składników iloczynu musi być równe
zero. przyrownaj każdy ze składników (nawiasów) do zera i wyiki zapisz w postaci alternatywy.
5 gru 21:41