matematykaszkolna.pl
Jak nizej Saszka: Miara kąta dwuściennego między ścianą boczną a podstawą ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa α. Krawędź podstawy ma długość a. Oblicz objętość tego ostrosłupa oblicz pole boczne ostrosłupa
21 mar 20:15
Saszka: α
21 mar 23:31
Saszka:
22 mar 11:01
Saszka: Nikt nie ma pomysłu jak zacząć w ogóle liczyć te zadanie ?
22 mar 12:50
Saszka:
22 mar 15:17
Saszka: Czegos brakuje czy nie wiecie jak sie za to zabrać, bo ja nie mam pojęcia od czeg zacząć. Narysowanie i zaznaczenie nic mi nie dało
23 mar 08:30
Bogdan: Dzień dobry. Jeśli masz poprawny rysunek, to zadanie masz prawie rozwiązane. Nikomu się nie chciało za to zadanie zabrać, bo jest zbyt łatwe. Skoro jednak je ponawiasz, to zrobimy razem. Odpowiedz najpierw na pytania: 1. Jaką figurą na Twoim rysunku jest podstawa ostrosłupa? 2. W którym miejscu podstawy jest spodek wysokości ostrosłupa? 3. Gdzie zaznaczyłeś kąt α? 4. Jakim trójkątem jest trójkąt, w którym zaznaczyłeś kąt α? 5. Jak oznaczyłeś boki trójkąta z kątem α? 6. Podaj wzór na objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego i jego pole powierzchni bocznej, którego krawędź podstawy jest a. Podaj swoje wszystkie oznaczenia z Twojego rysunku.
23 mar 09:38