rozwiązać równanie z log
tomasz: log2x + 2log(10x) = 17 . przyćmienie mózgu. pomocy.
5 gru 19:30
Basia:
x>0
log(10x) = log10+logx = 1+logx
log2x + 2 + 2logx − 17 = 0
(logx)2 + 2logx − 15 = 0
t = logx
dolej walcz sam
5 gru 19:34
tomasz: dziekuje, wiedziałem że będzie podstawienie T ale nie mogłem dojść do tego że log(10x) to log10
+ logx. aż mi głupio.
5 gru 19:36
tomasz: wychodzą mi pierwiastki t
1 = −5, t
2 = 3. Teraz jak wracam z podstawieniem t za logx to
wychodzi 19=17. co robie źle
5 gru 19:44
tomasz: boże ale ze mnie głąb. już nie ważne.
5 gru 19:47
Basia:
do którego równania wstawiasz ?
do początkowego nie masz prawa bo tam jest log(10x) a nie t1 (t2)
możesz wstawiać tylko do tego już przekształconego
log2x + 2 + 2logx = 17
32 + 2 + 2*3 = 17
9+2+6=17
17=17
(−5)2 + 2 + 2*(−5) = 17
25 + 2 − 10 = 17
17=17
wszystko się zgadza
tylko po co to wstawiać ?
logx = −5
x = 10−5
logx = 3
x = 103
5 gru 19:51